Bóg stworzył jedzenie - Diabeł kucharzy - J.Joyce

Wpis

niedziela, 24 czerwca 2012

Lemon curd

Lemon curd

 

Już dawno chciałam wypróbować jakiś przepis z kremem cytrynowym. Cierpka cytryna połączona z słodkim cukrem – mmm… takie połączenie musi być przepisem na krem idealny. Do ciasta, lodów, naleśników – w moim przypadku do bułeczek drożdżowych. Oczywiście nie mogłam się oprzeć, żeby odrobinę ten krem zmodyfikować pod swoje osobiste upodobania smakowe. Zwłaszcza, że cytryna z cukrem to jedno, a cytryna z miodem to już zupełnie coś innego;) Polecam też tym, którzy liczą żółtka w diecie – ich ilość zredukowałam do zera;)

Przepis:

5 białek

Skórka otarta z 4 cytryn

Sok z 4 cytryn

Pestki z cytryn

15 g masła

0,5-0,75 szklanki miodu wielokwiatowego

 

 

 1.      Rozkłócić białka.

2.      Wszystkie składniki wrzucić do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania – pamiętajcie o pestkach(!), cały czas mieszając – inaczej białko się zetnie na omlet;)

 3.     Jak masa się zagotuje, zmniejszyć płomień i gotować ok.10 minut – nadal cały czas mieszając. Masa powinna widocznie zgęstnieć.

 4.     Przecedzić przez sito do słoiczka. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
angelaina
Czas publikacji:
niedziela, 24 czerwca 2012 11:28

Polecane wpisy